Βασικό πρόβλημα της περιοχής παρέμβασης είναι η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία η οποία πλήττει ιδιαίτερα και τους νέους πτυχιούχους, με ή χωρίς εργασιακή εμπειρία. Το πρόβλημα είναι κατά βάση διαρθρωτικό και οφείλεται στην αδυναμία της σύζευξης εκπαιδευτικού συστήματος με ανάγκες του τοπικού παραγωγικού ιστού. Η οικονομική ύφεση έχει επίσης οδηγήσει και μεγαλύτερους σε ηλικία εξειδικευμένους εργαζόμενους στην ανεργία, δημιουργώντας κοινωνικού αποκλεισμού σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού διότι δυσκολεύεται να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας. Επίσης, ένα μέρος εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού οδεύει προς μετανάστευση λόγω έλλειψης πληροφόρησης στις ειδικές ανάγκες των μεταποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής. Με δεδομένη την οικονομική κρίση και την συνεχιζόμενη ύφεση, η βασική ανάγκη για τις περιοχές όπως η Π.Ε Θεσσαλονίκης που έχουν πλεονάζον και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό είναι επίσης και η υποστήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και μικρών επιχειρήσεων που θα ενσωματώνουν καινοτομία και γνώση και θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας πολλαπλασιαστικά σε νέα επιχειρηματικά πεδία που εξυπηρετούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μεταποιητικές. Η δημιουργία ορισμένων τέτοιων καινοτομικών επιχειρήσεων θα δημιουργήσει απόθεμα καινοτομίας και νέα επιχειρηματικότητα που πιθανά θα συμπαρασύρει και θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον στο σύνολο της Π.Ε.
Το Τοπικό Σχέδιο«Ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης, στην ΠΕ Θεσσαλονίκης» που υλοποιεί η Α.Σ. «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση» αποτελεί ένα εγχείρημα συνένωσης των δυνάμεων των τοπικών επιχειρηματικών και αναπτυξιακών φορέων, που θα συμβάλλει στη διεύρυνση και βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που τη στηρίζουν, με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας σε σχετικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης σε ειδικότητες όπως η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη καινοτομίας στην παραγωγή κι εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών, η «πράσινη» οικονομία, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη νέων προϊόντων και διαδικασιών, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας – logistics κλπ. Στους τομείς αυτούς μπορεί να εξειδικευτούν σε βάθος άνεργοι πτυχιούχοι ώστε να καλύψουν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.
Οι ομάδες-στόχου της παρέμβασης είναι:
Από την υλοποίηση του έργου αναμένεται να επωφεληθούν συνολικά 165 άτομα των παραπάνω υποομάδων στόχων. Τα εκτιμώμενα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση του έργου αφορούν στα κάτωθι:
Σύνολο ωφελουμένων: 165 άτομα
Το πρώτο στάδιο μετά την επιλογή των ωφελουμένων είναι η καταγραφή, διάγνωση και αντιμετώπιση των αναγκών τους. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία, τα οποία ειδικότερα θα βοηθούν τον εργασιακό σύμβουλο στα εξής: